Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ: ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τέσα είναι επιτέλους ασφαλής στο μαγικό υπόκοσμο του Βικτοριανού Λονδίνου δίπλα στους Κυνηγούς των Σκιών. Όμως η ασφάλεια αυτή αποδεικνύεται παροδική, όταν απειλητικές δυνάμεις εντός του Ενκλάβιου συνωμοτούν, με σκοπό την ανατροπή της προστάτιδάς της, της Σάρλοτ, από τη θέση της ως επικεφαλής του Ινστιτούτου. Αν η Σάρλοτ χάσει τη θέση της, η Τέσα θα βρεθεί στο δρόμο –και θα είναι εύκολο θήραμα για τον μυστηριώδη Μάγιστρο, ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της Τέσα για τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς.
Με τη βοήθεια του γοητευτικού, αυτοκαταστροφικού Γουίλ και του παθιασμένα αφοσιωμένου Τζεμ, η Τέσα ανακαλύπτει πως ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο Μάγιστρος κατά των Κυνηγών των Σκιών είναι βαθιά προσωπικός. Τους θεωρεί υπαίτιους για μία τραγωδία που συγκλόνισε τη ζωή του πριν από πολλά χρόνια.
Για να ξεδιαλύνει τα μυστικά του παρελθόντος, η τριάδα ταξιδεύει από το σκεπασμένο από ομίχλη Γιόρκσαϊρ σε μία έπαυλη που κρύβει μέσα της ανείπωτη φρίκη, από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου σε μία μαγεμένη αίθουσα χορού, όπου η Τέσα ανακαλύπτει πως η αλήθεια για την καταγωγή της είναι πιο δυσοίωνη από ό,τι είχε φανταστεί. Όταν θα συναντήσουν έναν κουρδιστό δαίμονα με μια προειδοποίηση για τον Γουίλ, θα συνειδητοποιήσουν πως ο Μάγιστρος γνωρίζει την κάθε τους κίνηση –και πως κάποιος δικός τους τους έχει προδώσει.
Η καρδιά της Τέσα έλκεται όλο και περισσότερο από τον Τζεμ, ωστόσο η επιθυμία της για τον Γουίλ, παρά τη σκοτεινή του διάθεση, εξακολουθεί να την αναστατώνει. Όμως κάτι αλλάζει στον Γουίλ –ο τοίχος που έχει χτίσει γύρω από τον εαυτό του καταρρέει. Θα μπορούσε ο εντοπισμός του Μάγιστρου να απελευθερώσει τον Γουίλ από τα μυστικά του και να δώσει στην Τέσα τις απαντήσεις για το ποια είναι και για το τι γεννήθηκε να κάνει;
Καθώς η αναζήτηση για τον Μάγιστρο και την αλήθεια τούς φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο, η Τέσα μαθαίνει πως όταν η αγάπη και τα ψέματα αναμειγνύονται, μπορούν να διαφθείρουν και την πιο αγνή καρδιά.

Προσωπική άποψη:
Έχω την βεβαιότητα ότι όσοι διάβασαν τα "Θανάσιμα Εργαλεία" της Cassandra Clare, έσπευσαν να διαβάσουν και τις "Δαιμονικές Μηχανές" της. Ο "Κουρδιστός Άγγελος", το πρώτο βιβλίο της σειράς, μας εισήγαγε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο των Κυνηγών των Σκιών από αυτόν με τον οποίο μας συστήθηκε λογοτεχνικά. Έναν κόσμο θεωρητικά ξεπερασμένο και όμως, στην πραγματικότητα, ακόμα πιο γοητευτικό, συνδυάζοντας τη μαγεία ενός φανταστικού σύμπαντος αποτελούμενο από ανθρώπους και πλάσματα για τα οποία όλοι μας έχουμε ακούσει αλλά ποτέ δεν θα τα φανταζόμασταν έτσι, με την γοητεία μιας εποχής που πέρασε και όμως, δεν χάθηκε, ούτε έσβησε η λάμψη της με το πέρασμα των χρόνων. Τώρα, έχουμε την χαρά να απολαύσουμε το δεύτερο βιβλίο της νέας αυτής τριλογίας και μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι όχι μόνο δεν θα απογοητευτείτε αλλά, ότι ο "Κουρδιστός Πρίγκιπας" είναι πολύ περισσότερα απ' όσα θα τολμούσατε ίσως να ζητήσετε.

Για άλλη μια φορά η Clare μας ταξιδεύει στο σκοτεινό, γοητευτικό και συνάμα επικίνδυνο Βικτoριανό Λονδίνο. Οι Κυνηγοί των Σκιών έχουν ήδη έρθει σε πρώτη επαφή με το νέο τους αντίπαλο, τον Μάγιστρο, ο οποίος έχει ως μοναδικό του στόχο να δημιουργήσει μια ανίκητη στρατιά μηχανικών πλασμάτων με δαιμονικές δυνάμεις προκειμένου να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του κόσμου. Το Συμβούλιο των Κυνηγών των Σκιών αρχίζει να πιέζει τις καταστάσεις και έτσι, θέτει ένα διάστημα 15 ημερών μέσα στο οποίο η Σάρλοτ και οι φίλοι της πρέπει να εντοπίσουν τον αντίπαλό τους έτσι ώστε το Ινστιτούτο να παραμείνει στα χέρια τους. Ξεκινάει λοιπόν ένας αγώνας δρόμου ο οποίος σε κάθε βήμα φαντάζει όλο και πιο μάταιος αφού ότι και να κάνουν, ο Μάγιστρος φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από εκείνους και το να τον προσεγγίσουν ακόμα πιο δύσκολο. Προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα στοιχεία αλλά και ερευνώντας το παρελθόν, ανακαλύπτουν ότι η εμμονή του Μάγιστρου με τους Κυνηγούς είναι κάτι περισσότερο από αυτό που πίστευαν, καθιστώντας την κόντρα μαζί τους όχι μόνο έναν τρόπο να αποκτήσει δύναμη αλλά, κάτι πιο προσωπικό που αποζητά εκδίκηση.

Η Τέσα αισθάνεται, όχι μόνο ευγνωμοσύνη αλλά, και μια βαθιά υποχρέωση να βοηθήσει τους Κυνηγούς, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ίδια. Ο Μάγιστρος φαίνεται να την θέλει απελπισμένα, έστω κι αν κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο πίσω από αυτή την εμμονή του. Η Τέσα λοιπόν πρέπει να ανακαλύψει πρώτα απ' όλα ποια είναι η ίδια στην πραγματικότητα αφού, παρά τις ιδιαίτερες ικανότητές της, δεν έχει υπάρξει άλλο πλάσμα σαν κι εκείνη και κανένας δεν μπορεί να την διαβεβαιώσει για το τι είναι στην πραγματικότητα. Θεωρώντας ότι αν ανακαλύψει το πραγματικό της παρελθόν και τα μυστικά που βρίσκονται καλά φυλαγμένα σε αυτό, θα κατανοήσει την πραγματική της φύση, την έκταση των δυνατοτήτων της, την αλήθεια για τους γονείς και την οικογένειά της ενώ παράλληλα, θα μπορέσει να βοηθήσει έτσι ώστε να έρθει η νίκη για τους Κυνηγούς, μια νίκη που θα οδηγήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην σωτηρία του γνωστού κόσμου αλλά, και του σκοτεινού εκείνου κόσμου που οι κοινοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν, οι συνθήκες του οποίου μοιάζουν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού οδηγώντας σταδιακά στην κατάρρευση.

Η ιστορία όμως δεν στέκεται μόνο στα παραπάνω αλλά, εστιάζει και στα προσωπικά δράματα των ηρώων, στο καθένα ξεχωριστά και σε όλα μαζί σαν ένα σύνολο αφού, με κάποιον τρόπο το ένα συνδέεται με το άλλο. Πρώτον και σημαντικότερο, ανακαλύπτουμε το σκοτεινό μυστικό του Γουίλ, ένα μυστικό που όχι μόνο κατασπαράζει την ίδια του την ψυχή αλλά, τον έκανε να χάσει όλο του τον κόσμο, προσπαθώντας μέσω της αποστασιοποίησης και της υιοθέτησης μιας συμπεριφοράς που πολλοί θα χαρακτήριζαν ανάρμοστη, να χτίσει ένα τείχος γύρω του με σκοπό όμως, όχι να προστατεύσει τον ίδιο αλλά τους οικείους του. Για πρώτη φορά μπορούμε να κατανοήσουμε τις πράξεις, να δικαιολογήσουμε την συμπεριφορά του και να μοιραστούμε τους φόβους, τις τύψεις και την απελπισία που τον έχει κυριεύσει, στοιχεία που τους επιτρέπουν μόνο μικρές εκρήξεις και όχι την απόλυτη ικανοποίηση του να διεκδικήσει όσα θέλει. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε σε μεγαλύτερο βάθος τα συναισθήματα και τις αγωνίες του Τζεμ, βλέποντάς τον για πρώτη φορά να έρχεται σε αμηχανία, ή ακόμα και να θυμώνει, μην μπορώντας να ελέγξει απόλυτα τις καταστάσεις γύρω του καθώς, η αρρώστια που τον οδηγεί σταδιακά στον θάνατο είναι ένα εμπόδιο που ξέρει πως ότι και να κάνει, δεν μπορεί να το ξεπεράσει.

Η Clare με την γνώριμη και αγαπημένη γλαφυρότητά της, συνεχίζει να μας ταξιδεύει στο Λονδίνο του 18ου αιώνα, καταφέρνοντας να διατηρήσει απόλυτα την ισορροπία ανάμεσα στον πραγματικό και τον φανταστικό της κόσμο. Μας αφήνει να γνωρίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τον κόσμο των σκοτεινών της πλασμάτων, κάνοντας επίσης πιο εμφανείς τις διαφορές ανάμεσα στο χθες και το σήμερα των δύο ιστοριών της οι οποίες, ναι μεν συνδέονται, αξιοποιώντας τα ίδια οικογενειακά δέντρα και στις δύο ωστόσο, χωρίζονται από δύο και βάλε αιώνες κατά συνέπεια, τα πράγματα, οι αξίες, τα ήθη και τα έθιμα, οι συνθήκες και οι αντιλήψεις είναι κατά συνέπεια πολύ διαφορετικές. Σαφέστατα την ιστορία της αυτή διατρέχει μια ιδιαίτερη νότα ρομαντισμού, ακόμα πιο αυξημένη σε σύγκριση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, χωρίς παρ' όλα ταύτα να διστάζει να δώσει μια πιο έντονη πινελιά σεξουαλικότητας, κάνοντάς μας να αναριγούμε και να ταυτιζόμαστε με την Τέσα χωρίς να είμαστε σίγουροι αν θα επιλέγαμε τον παθιασμένο και δυναμικό Γουίλ ή τον ευαίσθητο και τρυφερό Τζεμ. Παράλληλα, με τα παραπάνω μέσα, μας επιτρέπει να διακρίνουμε ξεκάθαρα την διαφορά αντίληψης και νοοτροπίας ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο και σε εκείνον των Κυνηγών που μπορεί μεν να συνυπάρχουν και να μοιράζονται κοινά στοιχεία και αξίες όμως, ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι ίδιοι.

Η αλχημεία, η σκοτεινή μαγεία, τα μυστικά και η προδοσία, η επιθυμία για εξουσία και δύναμη, η αγάπη που συγκρούεται με τα θέλω και τα πρέπει, τα ψέματα που μπερδεύουν και προκαλούν σύγχυση ακόμα και στις πιο αγνές καρδιές, η αγωνία και η βία της μάχης που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει ακόμα κι αν θέλει, οι θυσίες που πρέπει να γίνουν ακόμα κι αν το κόστος είναι ακριβό, η κατανόηση του ποιοι είμαστε πραγματικά και τι μπορούμε να κάνουμε, η ανάγκη να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία της συγκλονιστικής συνέχειας μιας ιστορίας που μας καθήλωσε και με έναν μοναδικό τρόπο που στέλνει κύματα ρίγης και ανατριχίλας σε κάθε πόρο του σώματός μας, συνεχίζει να μας καθηλώνει και να μας συναρπάζει. Κάθε φορά που γυρίζουμε μια σελίδα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έκπληξη, με μια νέα ανατροπή και όλα όσα πιστεύαμε ανατρέπονται προκαλώντας μας μια παράξενα ευχάριστη σύγχυση. Η Clare έχει την μοναδική ικανότητα να μας κάνει να ταυτιζόμαστε με τους ήρωές της, να μοιραζόμαστε τα πάθη και τις αγωνίες τους και να ταξιδεύουμε στους μοναδικούς της κόσμους, ευχόμενοι να είχαμε λίγο ακόμα, έστω κι αν η μαγεία μας ακολουθεί ακόμα κι όταν γυρίζουμε και την τελευταία σελίδα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 616
ISBN: 978-960-6665-83-7
Αναδημοσίευση από: Το μεγαλείο των Τεχνών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου